Cantik Betul Resort Taman Eko Rimba Komanwel Rawang! Port OOTD Menarik ni!

Resort Taman Eko Rimba Komanwel terletak di Hutan Simpan Bukit Lagong di jalan menghala ke Rawang, kira-kira 24km ke utara pusat bandar Kuala Lumpur dan kira-kira 3km dari Bandar Rawang. Pengunjung yang hadir boleh menyewa tapak untuk berkhemah dan bagi yang inginkan sedikit aura glamor boleh menyewa khemah ‘glamping’ yang sangat estetik.

Selain berkhemah, antara aktiviti-aktiviti yang perlu dicuba oleh pengunjung ialah river trekking, berkayak, berbasikal, ATV ride, dan skuter elektrik. Aktiviti-aktiviti ini sangat sesuai dilakukan bersama ahli keluarga atau pun bersama rakan-rakan untuk menghilangkan stress, merehatkan diri daripada media sosial, dan mengeratkan silaturrahim.

Resort Taman Eko Rimba Komanwel bukan sahaja tempat untuk berkhemah dan aktiviti-aktiviti lasak, ianya juga tempat yang sesuai untuk menangkap gambar OOTD kerana mempunyai banyak tapak yang sangat cantik dan estetik.

Antara tapak-tapak fotografi yang harus dikunjungi adalah Mini Flower Garden Cik Bunga, Cafe Loaves & Bites, Cik Bunga Telephone Booth, Welcome Bamboo, dan The White Cottage.

Resort Taman Eko Rimba Komanwel (RTERK) dilancarkan bagi memperingati Persidangan Hutan Komanwel ke-14 pada tahun 1993.

Taman ini menggabungkan hutan tebal dengan taman berlandskap yang disediakan dengan pemandangan panorama, susunan formal, tapak perkhemahan, chalet, monumen air pancut, trek joging, denai mendaki, ladang lebah kelulut dan kemudahan lain untuk memberi pengunjung pengalaman yang indah untuk percutian.

Juga dikenali sebagai Taman Eko Rimba Komanwel, taman yang menarik ini menggabungkan hutan tebal dengan taman berlandskap, tasik, tapak perkhemahan, chalet, air pancut, trek joging, denai mendaki dan kemudahan lain untuk memberi pengunjung pilihan yang indah untuk percutian hijau.

Resort Taman Eko Rimba Komanwel ialah sebahagian daripada trio taman hutan terkenal yang terletak bersebelahan, dengan dua yang lain ialah Taman Templer dan Taman Eko Rimba Kanching, yang menempatkan Air Terjun Kanching yang terkenal.

Ia juga kira-kira 15km dari FRIM, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia, sebuah lagi taman hutan rekreasi yang patut dikunjungi.

RESORT TAMAN EKO RIMBA KOMANWEL

Lokasi : KM 23, Jalan Kuala Lumpur, 48000 Rawang, Selangor.
Telefon : +6012-276 1609
Email : [email protected]
Laman Web : https://www.rterkpark.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *