Jom ke Hatyai! Tren ulang-alik Padang Besar – Hatyai dibuka semula!

Siapa yang tak pernah dengar tentang Hatyai? Hatyai merupakan sebuah lokasi terkenal bagi rakyat Malaysia terutamanya bagi mereka yang suka makan sebab Hatyai yang terletak di wilayah Songkhla ini terkenal dengan pasar terapungnya.

Berita baik bagi anda, setelah dua tahun ditutup akibat pandemik COViD-19, perkhidmatan tren ulang-alik Padang Besar-Hatyai, Thailand dibuka semula bermula 15 Julai yang lalu.

Tinjauan Bernama di kaunter tiket State Railway Of Thailand (SRT) di Stesen Keretapi Padang Besar mendapati orang ramai mula beratur seawal 8.00 pagi bagi mendapatkan tiket ke Hatyai.

Menurut laman web Keretapi Tanah Melayu (KTM) Bhd, perkhidmatan tren itu dijalankan dengan kekerapan dua kali sehari iaitu 9.55 pagi dan 4.40 petang (waktu Malaysia) bagi laluan Padang Besar-Hatyai manakala 8.30 pagi dan 3.00 petang bagi laluan Hatyai-Padang Besar.

Seorang penumpang, Boon Kee Ho, 44, dari Gurun, Kedah berkata pembukaan semula perkhidmatan keretapi ke Thailand memudahkan semua penumpang selain menjimatkan masa dan tenaga kerana tidak perlu memandu kenderaan sendiri.

“Saya naik komuter KTM jam 7.12 pagi dari Gurun ke Stesen KTM Padang Besar dan sampai ke sini 8.15 pagi.

“Tiba di sini (Padang Besar) saya terus ke kaunter tiket SRT yang mula dibuka pada 8.30 pagi, ia amat mudah dan cepat,” katanya sambil menambah ke Hatyai untuk berjumpa kawan lama dan menikmati masakan Thailand.

Turut berkongsi pengalaman, Mohd Yunus Zunun, 39 dari Butterworth, Pulau Pinang berkata beliau menaiki komuter dari Butterworth ke Padang Besar pada pukul 6.25 pagi dan tiba 8.15 pagi.

“Ini adalah adalah pengalaman pertama saya menaiki kereta api ke Thailand, sebelum ini saya bawa kereta sendiri.

“Bagi saya pengalaman menaiki kereta api lebih menyeronokkan dan santai kerana tidak perlu penat memandu dan lebih mudah walaupun jarak masa hampir sama iaitu lebih kurang satu jam,” katanya yang bekerja di sebuah kilang.

Hari pertama pembukaan semula perkhidmatan tren ke Thailand mendapat liputan daripada media Malaysia dan Thailand. – BERNAMA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *