Kerjasama Tourism Malaysia – EMGS Tingkatkan Promosi Pelancongan Pendidikan

Tourism Malaysia memeterai memorandum kerjasama (MOC) dengan Education Malaysia Global Services (EMGS) untuk mengukuhkan lagi tarikan Malaysia sebagai destinasi pengajian pilihan pelancongan dalam kalangan pelajar antarabangsa serta pelancong dari seluruh dunia.

Kerjasama ini bertujuan memanfaatkan perkongsian kepakaran antara kedua-dua pihak dalam aspek komunikasi, penjenamaan, pengiklanan, acara, kempen, bahan pemasaraan dan promosi serta media dan perhubungan awam. Kedua-dua pihak juga akan bekerjasama mempromosikan penjenamaan “Study in Malaysia” seiring dengan tagline “Malaysia Truly Asia” yang digunakan di peringkat global.

Jalinan kerjasama ini juga akan membentuk sinergi dalam mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan dan hab pendidikan pilihan bertaraf dunia terutamanya melalui program mobiliti dan kursus jangka pendek melibatkan pelajar antarabangsa.

Memorandum kerjasama itu ditandatangani oleh Dato’ Haji Zainuddin Abdul Wahab, Ketua Pengarah Tourism Malaysia dan Encik Mohd Radzlan Jalaludin, Ketua Pegawai Eksekutif EMGS. Majlis menandatangani memorandum tersebut turut disaksikan oleh YBhg. Dato’ Seri Abdul Razak Jaafar, Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi.

Dato’ Haji Zainuddin berkata, kerjasama antara Tourism Malaysia dan EMGS berupaya membantu merancakkan industri pelancongan negara bagi mencapai sasaran ketibaan pelancong sebanyak 9.2 juta pelancong dengan nilai pendapatan pelancongan sebanyak RM 26.8 bilion menjelang hujung tahun ini.

“Usaha sama ini juga dapat mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pilihanmenerusi segmen minat khas edutourism dan juga percutian oleh pelajar antarabangsa bersama keluarga mereka yang sekali gus dapat menjana pendapatan ekonomi kepada negara,” katanya.

Sementara itu, fokus utama EMGS, pada tahun ini adalah untuk mencapai sasaran 50,000 permohonan pelajar antarabangsa selaras dengan hasrat kerajaan bagi meningkatkan kemasukan seramai 250,000 pelajar antarabangsa menjelang tahun 2025.

Encik Mohd Radzlan berkata, “EMGS berbesar hati dapat menjalinkan kerjasama strategik ini bersama Tourism Malaysia. Kami percaya sektor pelancongan dan pendidikan saling bersangkutan antara satu sama lain.”

Setakat September 2022, kita telah menerima lebih 38,000 permohonan daripada pelajar antarabangsa untuk melanjutkan pengajian di Malaysia. Kita dapati terdapat trend peningkatan melibatkan permohonan program mobiliti dalam kalangan pelajar antarabangsa, jadi itu menjadi salah satu fokus keutamaan EMGS.”

Lima negara utama yang mencatatkan permohonan tertinggi untuk program mobiliti setakat September 2022 ialah Indonesia, Perancis, Jepun, Jerman dan United Kingdom.

Artikel Terpilih

Taman Tema 'Indoor' Terbesar di Perak, Ibu Bapa Wajib Bawa Anak-Anak ke sini!

Taman Tema 'Indoor' Terbesar di Perak, Ibu Bapa Wajib Bawa Anak-Anak ke sini!

Warga Perak terutamanya bagi mereka yang berada di ibu negeri Perak, Ipoh kali ini boleh lah meluangkan masa bersama keluarga…
Lebih 100 Jenis Bunga Bakal Jadi Tarikan Pesta Bunga Melaka

Lebih 100 Jenis Bunga Bakal Jadi Tarikan Pesta Bunga Melaka

Lebih 100 jenis bunga bakal menjadi tarikan pengunjung pada Pesta Bunga Melaka 2022 yang akan berlangsung di Taman Seribu Bunga,…
MYAirline Kini Terbang ke Pulau Pinang, Destinasi Kedua di Wilayah Utara

MYAirline Kini Terbang ke Pulau Pinang, Destinasi Kedua di Wilayah Utara

Penerbangan sulung syarikat penerbangan tambah rendah terbaharu Malaysia, MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) mendarat di Pulau Pinang pada 23 Disember, sekali…
Penginapan Homestay Unik di Kuala Lumpur, Lengkap Hiasan Lego & Gelongsor!

Penginapan Homestay Unik di Kuala Lumpur, Lengkap Hiasan Lego & Gelongsor!

Mencari homestay yang mesra kanak-kanak agak sukar terutamanya di bandar besar seperti Kuala Lumpur. Kadang-kala ibu bapa perlukan masa untuk…
Penginapan Diiktiraf oleh UNESCO World Heritage, Hotel Yeng Keng Tawar Keunikan Tersendiri!

Penginapan Diiktiraf oleh UNESCO World Heritage, Hotel Yeng Keng Tawar Keunikan Tersendiri!

Pulau Pinang sememangnya satu lokasi pelancongan utama di negara kita. Dikenali ramai dengan tempat-tempat menarik bukan sahaja oleh pelancong tempatan…
Negeri Selangor Lokasi Pertama di Asia Tenggara Pamer Watak Adiwira Dunia!

Negeri Selangor Lokasi Pertama di Asia Tenggara Pamer Watak Adiwira Dunia!

Kualiti dan potensi pelbagai kemudahan di negeri ini menjadi faktor Selangor dipilih sebagai tuan rumah pameran adiwira dunia pertama di…

Inginkan promo terkini dan tips bijak travel terus ke emel anda?