Langkawi Geopark : Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Pulau Langkawi selain dikenali sebagai pulau peranginan terkemuka di Malaysia, pulau ini turut dikenali dengan nama Langkawi Geopark. Ya, kesemua 99 buah pulau (104 ketika air surut ) adalah termasuk. Nama penuhnya adalah Langkawi UNESCO Global Geopark.

Langkawi Geopark

LANGKAWI UNESCO GLOBAL GEOPARK

Daripada 99 buah pulau (tambahan 5 pulau ketika air surut), Langkawi Geopark dipecahkan kepada lebih 90 kawasan yang didokumentasikan melalui kepelbagaian geologinya. Kemudiannya dibahagikan kepada tiga Geoforest Park; Machincang Geoforest Park, Kilim Karst Geoforest Park dan Dayang Bunting Marble Geoforest Park. Di dalam geoforest park tersbuet pula terdapat beberapa geotapak dan monumen geologi yang dipelihara dalam hutan simpan kekal.

Langkawi Geopark

Taman geoforest yang ditetapkan ini juga bertujuan untuk melindungi habitat semula jadi yang pelbagai di kawasan tersebut’; bakau, pantai, muara sungai, air pasang surut, terumbu karang dan gua; bagi memastikan alam semulajadi yang melimpah ruah dapat terus subur. Di luar taman geoforest tersebut, kepulauan ini mempunyai lebih banyak formasi batuan purba dan keajaiban geologi, termasuk penemuan batu titis purba di sepanjang sempadan Pantai Cenang dan Pantai Tengah di lokasi bukan geoforest Tanjung Mali.

Dan walaupun pendekatan pelancongan geopark asal tertumpu terutamanya pada aktiviti paling popular dalam 3 geoforest itu sendiri, 3 lokasi geosite tambahan kini mendapat sedikit perhatian tertumpu pelancongan; Pulau Tuba, Kubang Badak dan tentunya Tanjung Mali, serta budaya dan warisan tempatan yang begitu banyak terdapat di Langkawi.

BAGAIMANA UNESCO MENGIKTIRAF LANGKAWI SEBAGAI GEOPARKNYA?

Menurut Global Geopark Network , Langkawi Geopark ialah geopark pertama di Asia Tenggara. Dan pembentukan Machinchangnya (dalam Taman Geoforest Machinchang) adalah yang tertua di Malaysia pada usia 550 juta tahun.

Langkawi Geopark

Disebali kemungkinan ini mulanya tempat kelahiran Malaysia (jika tidak seluruh rantau), pengiktirafan sebagai Geopark Global UNESCO tidak datang dalam sekelip mata. Ia mengambil masa bertahun-tahun. Mana-mana negara boleh mengisytiharkan salah satu lokasinya sebagai geopark, dan itulah yang dilakukan oleh Langkawi. Cadangan awal kepada kerajaan Kedah pada 2001, Langkawi telah dinamakan Langkawi Geopark oleh kerajaan Kedah pada 31 Mei 2006. Kemudiannya disahkan oleh kerajaan persekutuan kira-kira 4 bulan kemudian.

Satu-satunya cara untuk mendapatkan pengaruh pengesahan geopark antarabangsa adalah dengan mendapatkan keahlian ke dalam Global Geoparks Network (GGN) yang diasaskan UNESCO. Langkawi telah diberikan keahlian pada tahun 2007. Menurut GGN, pada masa ini terdapat 140 Geopark Global UNESCO di 38 negara. Langkawi adalah satu-satunya di Malaysia pada masa ini, dengan yang terdekat terletak di Satun, Thailand.

Langkawi Geopark

Penghormatan UNESCO Global Geopark bukanlah anugerah yang hanya tergantung di dinding dan dibiarkan berdebu. Pengesahan UNESCO ini merupakan kontrak yang perlu diperbaharui. Kontrak ini perlu dinilai semula setiap empat tahun, oleh pemeriksa yang berminat untuk memastikan garis panduan UNESCO yang betul dipatuhi. Untuk rekod, Langkawi lulus pemeriksaan pembaharuannya pada 2011, 2015 dan 2019.

Nantikan artikel berikutnya tentang tempat-tempat menarik bagi ketiga-tiga Geoforest Park yang terdapat di Langkawi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *