Langkawi Geopark: Kilim Karst Geopark Forest

Artikel ini adalah sambungan kepada siri Langkawi UNESCO Global Geopark dan kali ini adalah mengenai tempat-tempat menaarik yang berada di sekitar Kilim Karst Geopark Forest

Kilim Karst Geopark Forest

Kilim Karst Geopark Forest seluas 8,261 hektar terkenal dengan hutan bakau Sungai Kilim yang mengagumkan. Hanya boleh diakses dengan bot atau kayak, lawatan bakau merupakan pengenalan yang hebat kepada ekosistem kompleks bakau. Hidupan liar boleh dilihat di sepanjang tebing dan di langit, jadi pastikan mata anda terbuka dan kamera anda sentiasa sedia!

Apabila di sini, memberi makan kepada hidupan liar, dalam apa jua kapasiti, adalah tidak dibenarkan kerana ia menggalakkan hidupan liar untuk bukan sahaja ‘memercayai’ manusia tetapi untuk lebih bergantung kepada manusia untuk mendapatkan makanan. Ini termasuk memberi makan helang dan monyet. Dan bercakap dari pengalaman peribadi, monyet boleh menjadi sangat agresif dan mampu menggigit.

Kilim Karst Geopark Forest

Selain itu, bot bakau yang dipacu laju baru-baru ini menjadi masalah besar bagi sungai bakau yang tertutup. Dengan peningkatan populariti pelancongan bakau, ombak yang lebih besar yang dicipta oleh bot yang bergerak lebih pantas kini menyebabkan hakisan teruk di tebing sungai. Ini menyebabkan pokok tumbang dan tumbang ke dalam saluran air. Jika pengemudi bot anda bergerak terlalu laju untuk anda mengambil gambar pantai, maka mereka mungkin melebihi had laju yang disyorkan.

Sila minta pengendali bot (atau pemandu pelancong anda) untuk memperlahankan. Jangan ragu untuk memberi pencerahan kepada mereka tentang faktor persekitaran negatif (tidak mampan) yang berkaitan dengan bangun besar. Ini juga termasuk lawatan jet ski bakau. Sesiapa pun tidak boleh memandu laju melalui laluan air bakau melainkan keadaan kecemasan.

Kilim Karst Geopark Forest

Kebanyakan lawatan bakau Sungai Kilim termasuk singgah di Gua Kelawar , yang hanya boleh diakses dengan bot. Gua batu kapur termasuk laluan kayu melalui stalaktit tergantung besar-besaran dan stalagmit yang menonjol. Dan seperti namanya, terdapat banyak kelawar ‘berlegar-legar’; 3 spesis berbeza sebenarnya.

Kilim Karst Geopark Forest

Gua Cerita yang terletak berdekatan, yang menghadap ke arah Selat Melaka, mempunyai banyak rujukan yang dilampirkan padanya; daripada penjelajah Arab kepada kapal keluarga diraja yang karam kepada makhluk mitos. Gua batu kapur dua tingkat mempunyai banyak penjelmaan sehingga kini, di mana ia hanya memukau pengunjung dengan formasi geologi yang menarik dan inskripsi purba yang masih kelihatan. Gua ini hanya boleh dicapai dengan bot dan tidak terletak di kawasan hutan bakau.

Kilim Karst Geopark Forest

Sebuah geosite dengan aspek budaya tambahan, Kampung Ayer Hangat adalah rumah kepada mata air panas air masin Ayer Hangat ; satu daripada lapan mata air panas air masin yang diketahui di dunia. Setelah berubah dengan janggal dalam pembangunan ‘tarikan pelancong’, konsep asasnya masih unik kerana ia menawarkan dua telaga air panas (seorang lelaki; Telaga Jantan dan seorang wanita; Jantan Betina) untuk orang ramai berendam kaki dalam gaya komuniti.

Secara saintifiknya, mata air panas air masin tercipta melalui pembentukan batuan geoterma. Tetapi seperti yang dikatakan legenda, dua keluarga gergasi yang bertelagah sedang bertengkar dan sebuah periuk gergasi ‘air panas’ telah dibuang dan mendarat di lokasi Kampung Ayer Hangat yang kini terkenal. Rupa-rupanya, gergasi sangat ‘besar’ pada zaman dahulu dan banyak dirujuk di Langkawi.

Geosites terkenal lain di kawasan itu; Belanga Pechah, Gua Buaya, Gua Langsir, Pulau Anik Tikus, Pulau Langgun, Pulau Timun, Teluk Mempelam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *