Langkawi Geopark : Machincang Cambrian Geoforest Park

Artikel ini adalah sambungan kepada siri Langkawi UNESCO Global Geopark dan kali ini adalah mengenai tempat-tempat menaarik yang berada di sekitar Machinchang Cambrian Geoforest Park.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia adalah tiga Geoforest Park yang merupakan ‘bintang’ pertunjukan geologi Langkawi Geopark, dengan Machinchang Cambrian Geoforest Park yang terletak di utara mengetuai kumpulan itu. Di dalam taman geoforest seluas 4,274 hektar, Machinchang (gunung) (juga dieja Mat Cincang) adalah titik tumpuan. Gunung berusia 550 juta tahun itu juga merupakan rumah kepada Oriental Village dan tarikan pelancong nombor satu Langkawi, Panorama Cable Car dan Sky Bridge.

Panorama Cable Car

Panorama Cable Car yang mendaki sepanjang 1,700 meter kabel ke arah langit ke Stesen Tengah yang terletak pada 650 meter dari paras laut. Penumpang boleh turun di sini atau menuju ke Stesen Teratas dan menikmati pemandangan dari lebih 700 meter dari paras laut. Pemandangan 360 darjah kepulauan itu menakjubkan dan pada hari yang cerah anda boleh melihat negara jiran Koh Tarutao, Thailand.

Skybridge Langkawi

Terletak di antara Stesen Atas dan Stesen Tengah adalah Sky Bridge yang sangat terkenal. Siap dibina pada tahun 2004, Sky Bridge digantung daripada tiang tunggal setinggi 82 meter dan pada panjang 125 meter ia merupakan salah satu daripada jambatan gantung melengkung terpanjang di dunia. Bagi pengembara dan pencinta alam semula jadi, Sky Trail (aka Geopark Trail) nature walk/trek disediakan untuk pelawat yang berminat untuk menerokai flora dan fauna Machinchang. Laluan berjalan bermula dari stesen pangkalan kereta kabel ke Stesen Teratas.

Air Terjun Telaga Tujuh

Tidak jauh dari Oriental Village terdapat geosite Air Terjun Telaga Tujuh yang indah. Tujuh kolam (bukan telaga) air terjun itu mempunyai formasi geologi yang luar biasa dan dikelilingi oleh hutan hujan yang tebal. Tempat yang bagus untuk menikmati berenang atau berkelah yang menyegarkan dan memerhatikan pelbagai burung dan hidupan liar.

Legenda mengatakan bahawa kolam ketujuh tidak dapat dilihat oleh manusia kerana ia digunakan untuk mandi oleh pari-pari dari ‘kayangan’ (tanah kayangan). Hanya segelintir manusia sahaja yang dapat melihat pari-pari iaitu kebolehan yang dianggap membawa tuah. Malangnya, jika manusia memberitahu sesiapa tentang penampakan mereka maka nasib baik itu akan dibatalkan. Satu lagi bahagian legenda ialah kolam ketujuh juga boleh membawa nasib malang. Risiko tergelincir di atas batu dan cedera atau terbunuh adalah kemungkinan yang sangat nyata. Jadi, nasihat daripada orang tua kampung Langkawi ialah, jika anda melawat Telaga Tujuh dan tidak dapat melihat kolam ketujuh, jangan pergi mencarinya.

Pantai Pasir Tengkorak

Pergi ke utara ke Teluk Datai dan anda akan temui Pantai Pasir Tengkorak . Bersama-sama dengan pantai pasir putih yang menakjubkan, geosite ini termasuk dua geotrail yang sangat desa; denai sepanjang 1.5km di sepanjang pantai berbatu dan denai hutan dan bakau sepanjang 600m. Kawasan pantai ini terkenal dengan keluarga tempatan untuk berenang dan memasak gaya lama yang baik, mungkin salah satu pantai Langkawi terakhir di mana penduduk tempatan berasa bebas untuk ‘mengambil alih pantai’ tanpa sekatan hotel 5 bintang berdekatan.

Terdapat papan tanda yang diselenggara dengan baik, di hujung timur pantai, yang menerangkan bagaimana pantai itu mendapat namanya. Sudah tentu, dengan nama seperti Pantai Pasir Tengkorak mesti ada satu atau dua cerita, bukan? Cerita rakyat tempatan memuji raksasa laut suatu ketika dahulu yang bahagian badan mangsa hanyut ke darat. Versi lain memuji burung mitos raksasa Koh Tarutao, Garudas dan Jentayus, yang pertempurannya mengakibatkan banyak mayat yang berakhir di laut dan hanyut ke pantai terkenal Langkawi.

Kisah yang paling masuk akal ialah pulau berdekatan Koh Tarutao, Thailand pernah menjadi tanah jajahan penjara yang digunakan untuk tahanan politik Thai. Sebagai tambahan kepada banduan yang mati akibat Malaria dan di tangan pengawal penjara yang kejam, Perang Dunia 2 berlaku. Semasa pencerobohan Jepun ke atas Thailand dan Tanah Melayu, mendapatkan bekalan makanan dan perubatan ke penjara menjadi masalah. Banduan dan juga pengawal menjadi agak terdesak dan terpaksa menyerang kapal yang lalu lalang. Pengebumian tanpa upacara di laut menjadi kebiasaan dan bergantung pada pasang surut air laut, Pantai Pasir Tengkorak menjadi tempat berehat terakhir yang popular.

Pantai pebble

Di sebelah barat Pantai Pasir Tengkorak adalah Pantai Pebble yang dinamakan Pantai Pebble yang merupakan poket pantai yang agak tidak jelas yang dilitupi dengan batu licin dan batu. Mercu tanda lokasi yang paling menonjol untuk pantai ini ialah tempat letak kereta bersebelahan, digunakan terutamanya untuk pelawat merentasi geosite Air Terjun Temurun.

Air Terjun Temurun

Air Terjun Temurun ialah air terjun tiga peringkat dan air terjun tertinggi di Langkawi. Perairan mengalir 30 meter di bawah dengan kolam renang boleh berenang di bahagian bawah. Sila ambil perhatian bahawa kolam renang adalah lebih mudah untuk berenang semasa musim hujan apabila terdapat banyak hujan. Sama ada ia adalah lokasi yang indah untuk berkelah dan melihat alam semula jadi.

Geosites terkenal lain di kawasan itu;
Gua Pinang, Tanjung Burau, Tanjung Buta, Tanjung Chinchin, Tanjung Hulur, Pantai Datai (Pantai Teluk Datai), Pulau Jemurak, Pulau Anak Datai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *