Menara Kuantan 188 : Ikon Pelancongan Terkini di Kuantan

Ikon pelancongan terkini bandaraya Kuantan, Pahang iaitu Menara Kuantan 188 bakal menarik lebih ramai pelancong apabila pelbagai tarikan baharu akan mula dibuka secara berperingkat .

Menara kedua tertinggi di Malaysia selepas Menara Kuala Lumpur yang dibuka secara rasmi sejak 15 Disember 2021 iaitu dibina berinspirasikan daun dan bunga pokok teruntum putih yang banyak tumbuh di kawasan persisiran Sungai Kuantan pada waktu dahulu.

Antara tarikan yang telah dibuka adalah melihat pemandangan unik Bandaraya Kuantan secara 360 darjah menerusi anjung tinjau tertutup yang berketinggian 92 Meter dan anjung tinjau terbuka pada ketinggian 104 meter.

Anjung tinjau tertutup dengan ketinggian 92 Meter

Anjung tinjau terbuka dengan ketinggian 104 Meter
Bagi mereka yang sukakan aktiviti lasak dan mencabar adrenalin, Menara Kuantan 188 juga adalah destinasi untuk anda.

Aktiviti Skywalk yang sudah mula dibuka di Menara Kuantan 188
Disini, anda boleh lakukan aktiviti seperti ‘skywalk’ yang telah mula dibuka dengan kadar bayaran dikenakan sebanyak RM 88.

Antara aktiviti lain yang akan dilancarkan dalam masa terdekat adalah pendakian tiang pada ketinggian 160 meter di puncak keluli setinggi 66 meter dan juga terjunan berpandu dari pelantar yang dibina pada ketinggian 104 meter.

Aktiviti Skywalk yang sudah mula dibuka di Menara Kuantan 188

Bermula Ramadan lalu, sebuah tarikan yang lebih bersifat keluarga pula akan dibuka iaitu restoran pada ketinggian 98 meter.

Menara Kuantan 188 adalah sebahagian daripada siri pembangunan untuk menambah baik Kuantan Waterfront, sebuah aset utama dan warisan budaya yang akan meningkatkan tarikan pelancongan bandar di kawasan ini.

Selain menara tersebut, komponen lain di dalam projek Kuantan Waterfront termasuk Kuantan Esplanade, Mercu Junjung Duli, Laman Teruntum, hutan simpan bakau dan Serambi Teruntum, sebuah pusat sehenti untuk produk PKS dari Pahang.

Destinasi-destinasi ini akan menjadi wadah bagi rakyat dan pengusaha tempatan untuk mendapat manfaat daripada industri pelancongan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *