Penginapan Unik Ala Jepun & Eropah di Rocky Farm, Ipoh

Penginapan mungkin dianggap sebagai tempat untuk berehat dan tidur sahaja bagi sesetengah pelancong. Tetapi untuk anda yang memilih untuk mencari penginan yang unik, anda bolehlah memilih untuk menginap di Rocky Farm yang terletak di Ipoh, Perak.

Terletak di dalam hutan berbukit, tempat percutian ini mempunyai penginapan bertema, termasuk bilik berbentuk kerang dan gaya Jepun. Terdapat juga aktiviti memancing dan taman yang tenang, di samping pemandangan indah pergunungan berdekatan, jadi anda boleh berehat daripada kesibukan dan tekanan kehidupan seharian dengan berada di alam semula jadi.

PENGINAPAN GAYA JEPUN YANG UNIK

Terletak di kawasan pergunungan Ipoh, Perak, disinilah letaknya Rocky Farm – tempat percutian terapeutik yang dikelilingi oleh kehijauan yang subur. Ia dikendalikan oleh pasangan yang telah bersara, yang telah diilhamkan untuk membina pelbagai penginapan bertema di kawasan terpencil, supaya mereka boleh terus ‘mengembara’ sambil bersara di lereng bukit yang damai.

Bagi mereka yang mencari penginapan dengan suasana luar negara, Rocky Farm dan pelbagai penginapan bertemanya yang berselerak di sekitar kolam kehijauan ini juga dibuka kepada tetamu.

Jika anda ingin melancong ke Jepun tanpa passport, terdapat beberapa penginapan di sini dengan gaya Jepun di Rocky Farm. Penginapan ini diilhamkan oleh ryokan – atau rumah penginapan tradisional Jepun – dengan bahagian luar diperbuat daripada kayu. Di dalam, anda akan menemui perabot moden yang selesa termasuk katil besar dan TV.

Di sekeliling bilik-bilik ini terdapat taman berinspirasikan Jepun dengan pokok-pokok yang indah yang menambahkan lagi suasana zen di sini.

Rumah berinspirasikan kerang dan vila Eropah

Satu lagi penginapan bertema di sini ialah Little Mermaid House – sebuah bilik yang menakjubkan dengan bumbung ‘kerang’. Ia mengingatkan kepada Rumah Kerang di Mexico yang telah memikat peminat ikan duyung di seluruh dunia.

Terdapat dua bilik cangkerang putih bersih di Rocky Farm yang terserlah di tengah-tengah kehijauan yang subur. Satu daripadanya ialah dapur, dan satu lagi adalah tempat perlindungan dengan katil yang selesa dan barang hiasan yang minimum untuk tetamu bermalam.

Anda juga boleh mengembara kembali ke masa lalu dengan menginap dan mendaftar masuk di vila gaya Eropah mereka. Bilik yang selesa di dalam bangunan yang diilhamkan oleh istana ini membolehkan tetamu merasai pengalaman seperti menginap di kotej luar bandar.

Memandangkan pemilik mengambil berat tentang privasi dan keselamatan tetamu mereka, tempahan mesti dibuat sebelum penginapan anda. Harga untuk penginapan semalam adalah antara RM168 hingga RM350. Mereka mempunyai pilihan 10 bilik untuk dipilih – lima Castle Rooms, empat Japanese Rooms, dan satu bilik The Little Mermaid.

Aktiviti di alam semula jadi

Semasa anda berada di sini, anda juga boleh melihat pelbagai aktiviti santai di luar yang menarik. Anda boleh cuba memancing di kolam yang indah, mendaki melalui hutan berdekatan, atau hanya bersiar-siar di sepanjang kawasan taman di Rocky Farm untuk menikmati ketenangan tempat percutian terpencil.

Mereka yang mencari latar belakang yang indah untuk sebarang acara atau untuk sesi bergambar akan gembira mengetahui bahawa Rocky Farm turut membuka ruang mereka untuk tujuan tersebut – tetapi pastikan anda menghubungi pemilik sebelum melawat.

Kesimpulannya, jika anda mencari penginapan yang jauh di negara ini, Rocky Farm di Ipoh membolehkan anda memilih penginapan bertema. Daripada vila gaya Eropah yang selesa dan ryokan Jepun yang menawan, kepada bilik berbentuk kerang yang unik.

Oleh itu, anda bolehlah mempertimbangkan untuk bermalam di sini. Sambil dikelilingi oleh pemandangan gunung yang menyeluruh dan udara segar hujung minggu ini!

ROCKY FARM IPOH

Alamat: Lot 14884, DAT Pulai Jaya 31300, Pulai Jaya 3, Taman Bersatu, 31300 Ipoh, Perak
Waktu Operasi: 24 Jam, Setiap Hari
Telefon: 012-320 2218
Facebook: Rocky Farm Ipoh

BACA JUGA: PENGINAPAN AIRBNB MENARIK DI BANDARAYA JOHOR BAHRU!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *