Trip ‘Jungle Train’ ke Dabong, Wanita Ini Bawa Family & Share Tips & Tricks menarik!

Dabong. Nama lokasi ini mula menjadi tumpuan ramai terutamanya bagi orang yang suka pengalaman melancong yang menarik. Terletak di Kelantan, Dabong merupakan salah satu lokasi terbaru yang menawarkan pelbagai tarikan menarik terutamanya pengalaman untuk ke sana.

Menaiki kereta api yang dikenali sebagai ‘Jungle Train’ dari Gemas, saudari Felicia Ramzi membawa keluarganya bercuti ke sana. Pengembaraan beliau bersama anak-anak kecilnya dikongsikan dengan perkongsian yang cukup kemas dan menarik utnuk dibaca.

Pelbagai tips dan tricks yang diberikan untuk mereka yang ingin mencuba pengalaman yang sama. Perkongsian gambar-gambar menarik juga menjadikan ramai yang tak sabar untuk melalui pengembaraan yang serupa.

DARI KAJANG KE DABONG

Hai warga BBM. Kali ini saya nak kongsikan trip kami 5 sekeluarga menaiki “Jungle Train” aka Ekspress Rakyat Timuran koc berkatil ke Dabong musim cuti sekolah lepas. Izinkan saya kongsi beberapa tips dan tricks tentang jungle train ni dan juga info tempat-tempat menarik di Dabong.

Laluan kami adalah dari stesen Kajang 1 menaiki ETS ke Gemas. Dari Gemas, naik Jungle Train menuju ke Dabong.

Tips and tricks beli tiket:

  1. Pembelian online: KTMB banyak beri diskaun berbentuk kod promo.
  2. Pembelian online: Kalau ada warga emas, beli tiket di bawah penama warga emas tersebut. Sebab kalau beli atas nama penama dewasa, kategori warga emas takkan muncul dalam pilihan check box, kena bayar harga dewasa. Rugi.
  3. Kalau beli di kaunter, minta bantuan staff KTMB. Bagitau lah minta letakkan kod promo. Juga beli di bawah penama warga emas jika ada warga emas. Staff KTMB pasti lebih arif. Kami tempoh hari, kalau tak pakai kod promo, Kajang-Gemas saja pun dah RM250. Tapi sebab masukkan kod promo (CUTIKERETAPI2) & (MKTMB22) – total tiket kami jadi RM148 pergi balik. Jauh kan bezanya. Jimat banyak.
  4. Sama juga pembelian tiket Gemas-Dabong. Harga asal dapat sekitar RM400. Tapi sebab masukkan kod promo yang KTMB bagi, total pergi balik dapat RM268 koc berkatil.
  5. Koc berkatil : Koc T6-T8. Tips saya, belilah katil tengah-tengah di Koc 8. Satu sebabnya, penumpang lain tak lalu-lalang ke cafe di Koc 5. DAN, koc 8 paling dekat dengan kepala keretapi. Nak bergambar di stesen Gua Musang, Koc 8 paling depan sekali. Cuba elakkan ambik katil depan sekali jugak sebab besi ‘connecting’ koc tu bising gedegung gedegang.
  6. Untuk pilihan katil, nombor genap ialah katil bawah. Nombor ganjil ialah katil atas.
  7. Untuk pemandangan bukit di Gua Musang, pilih katil sebelah kanan bermula dengan nombor 3,4,7,8,11,12,15,16 dan seterusnya sehingga 39,40.
  8. Bawa sarung extra untuk balut tilam dan bantal. Sebab tak tahu berapa ramai yang dah baring kat tempat kita tu kan.
  9. Bawa extra makanan. Jangkakan servis penyediaan makanan sedikit lewat kalau penumpang ramai.
  10. Toilet ngeri. Buang siap-siap di stesen.
Tips membeli nombor katil yang menghadap bukit di Gua Musang. Lukis senang paham ye dak.

Tempat makan best di Dabong. WAJIB cuba.

  1. Mee Udang Che Da – depan stesen. sedap namatey.
  2. Mee Udang Harimau Kak Nah – menjilat jarey.
  3. Nasi Kerabu Kak Tiey – di Jambatan Kemubu – menanges.
  4. Ikan Bakar Adam’s Cafe – terkenang-kenang.
  5. Dodol lemak – sebagai souvenir

Tempat penginapan:

1 malam kami di – Resthouse MDD – 1 unit berkonsepkan rumah. 2 bilik tidur beraircond, 2 katil queen, ruang tamu bersofa dan berkarpet, dapur basic, bilik mandi – RM150/malam.

2 malam seterusnya di – Rose House Dabong – 1 bilik. 1 katil queen, 1 katil single, 1 toto – RM80/malam + RM50 extend sehingga malam sementara tunggu train balik Gemas 11.32 malam.

Kedua-dua penginapan ini tidak disediakan TV, peti ais atau tempat masak tapi sangat berdekatan dengan stesen keretapi. Kami memang pilih lokasi di pekan sebab takda transport. Kot-kot apa jadi, kami masih boleh jalan kaki ke stesen.

Tak menyesal trip kali ni. Pergilah warga BBM walaupun sekali, kena cuba. Sungguhpun tidur tak lena dalam train, line telefon SOS, objektif utama telah tercapai – makan, nature dan merasa naik jungle train Malaysia. Priceless!

Kredit : Felicia Ramzi

Artikel Terpilih

Menara Kuantan 188 : Ikon Pelancongan Terkini di Kuantan

Menara Kuantan 188 : Ikon Pelancongan Terkini di Kuantan

Ikon pelancongan terkini bandaraya Kuantan, Pahang iaitu Menara Kuantan 188 bakal menarik lebih ramai pelancong apabila pelbagai tarikan baharu akan…
Taman Bertemakan 'Avatar' di Garden By The Bay

Taman Bertemakan 'Avatar' di Garden By The Bay

Kalau berkunjung ke negara yang terletak di selatan tanah air iaitu Singapura, antara lokasi yang pastinya dikunjungi sudah pastinya Gardens…
AirAsia Bakal Tambah Penerbangan Tambang Rendah Menjelang Perayaan Tahun Baru Cina dan Hari Raya.

AirAsia Bakal Tambah Penerbangan Tambang Rendah Menjelang Perayaan Tahun Baru Cina dan Hari Raya.

Menjelang tempoh perayaan tidak lama lagi, AirAsia bakal menambah penerbangan tambang rendah tambahan, serta penerbangan lewat malam dari Kuala Lumpur…
Penginapan Homestay & Apartment Menarik Sekitar Cameron Highland!

Penginapan Homestay & Apartment Menarik Sekitar Cameron Highland!

Kebiasaannya, sebelum bercuti psatinya akan mencari tempat untuk menginap terlebih dahulu. Yalah, mana tahu dah siap nak gerak, tapi disebabkan…
Bercuti di Kundasang, Sabah? Ini Tips & Panduan yang Anda Perlu Tahu!

Bercuti di Kundasang, Sabah? Ini Tips & Panduan yang Anda Perlu Tahu!

Merancang untuk bercuti ke Sabah atau lebih tepat lagi di Kundasang? Pasti ramai sebenarnya yang berkeinginan untuk bercuti di sini,…
Kongsi Pengalaman Bercuti 6 Negara, Bawa 4 Orang Anak Selama 3 Minggu

Kongsi Pengalaman Bercuti 6 Negara, Bawa 4 Orang Anak Selama 3 Minggu

Bercuti ke luar negara pastinya merupakan salah satu impian ramai dalam kalangan kita. Apabila mempunyai peluang, pasti ramai yang ingin…

Inginkan promo terkini dan tips bijak travel terus ke emel anda?