KERAJAAN BERI ELAUN TIKET FLIGHT RM50! Ini Apa yang Anda Perlu Tahu Tentang Stimulus E-Voucher ini!

Walaupun kita tidak dapat melancong ke luar negara, dimana ia disekat atas sebab pandemik Covid ini, kerajaan telah memberi peruntukan sebanyak RM200 juta kepada Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) sebagai pakej rangsangan di bawah Pelan Pemulihan Pelancongan 2021 dalam sebahagian daripada Belanjawan 2021.

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Dato ’Seri Nancy Shukri berkata bahawa inisiatif ini adalah untuk membantu mereka dalam industri pelancongan dan akan dilaksanakan tidak lama lagi – termasuk potongan diskaun untuk destinasi domestik. Walaupun perjalanan antarabangsa masih disekat, Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakobmengatakan bahawa perjalanan antara negeri di dalam dan antara negeri yang ditetapkan sebagai zon hijau COVID-19 akan dibenarkan dari 22 November 2020.

Kini, tiga syarikat penerbangan utama di Malaysia tampil dengan promosi perjalanan domestik bekerjasama dengan MOTAC di bawah Pelan Pemulihan Pelancongan 2021.

MALAYSIA AIRLINES

Malaysia Airlines menawarkan potongan harga penerbangan domestik sebagai sebahagian daripada kempen Stimulus Cuti Malaysia.

Bermula 23 November 2020, rakyat Malaysia yang layak boleh menebus diskaun penerbangan RM50 untuk satu laluan, dimana setiap penumpang layak sehingga RM200 untuk melancong ke mana-mana destinasi domestik di dalam Malaysia. ​

Contohnya: Dari Pulau Pinang ke Kelantan melalui Kuala Lumpur, ia merupakan dua laluan dengan diskaun RM100. Sekiranya penerbangan termasuk perjalanan pergi balik, anda boleh menebus diskaun penerbangan sehingga RM200

Tempah: Sekarang hingga 8 Disember 2020​
Perjalanan: Sekarang hingga 30 Jun 2021​

Penerbangan mesti ditempah di laman rasmi, dan tempoh perjalanan yang layak untuk promo ini berlangsung sehingga 30 Jun 2021. Untuk terma dan syarat penuh, klik di sini.

Selain itu, ahli Enrich yang menempah dan membeli tiket tambang penuh di Malaysia sehingga 8 Disember 2020 , anda layak mendapat 500 Miles Bonus di bawah program Enrich. Sekiranya anda mendaftar untuk akaun Enrich baru, gunakan kod promo ENRNEW20 untuk mendapatkan ganjaran pendaftaran.

AIR ASIA

AirAsia pula akan mengedarkan e-baucar RM50 kepada 24,000 pelancong domestik di Malaysia. Ini adalah sebahagian daripada kempen Cuti-Cuti Malaysia dan Pelan Pemulihan Stimulus MOTAC, dan baucar tersebut bertujuan untuk memulihkan industri pelancongan domestik.

Menurut Riad Asmat, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia:

“Industri pelancongan adalah antara penyumbang utama ekonomi Malaysia dan menyediakan banyak peluang pekerjaan. Kami mengucapkan terima kasih kepada MOTAC atas insentif mereka kepada pelancong tempatan dengan pakej rangsangan tersebut dan kami berharap untuk terus bekerjasama dengan semua pemain industri untuk mengatasi pandemik ini. Kami juga memuji usaha kerajaan dalam mewujudkan gelembung perjalanan domestik zon hijau yang membolehkan rakyat Malaysia melakukan perjalanan tanpa kerisauan.”

Sebanyak 24,000 e-baucar tersedia, dan rakyat Malaysia yang layak akan dapat menebus satu e-baucar RM50 setiap satu di airasia.com bermula dari jam 1400 pada hari Isnin, 30 November 2020.,sehingga habis ditebus.

E-baucar ini membolehkan anda menebus diskaun penerbangan RM50 untuk sebarang penerbangan domestik AirAsia Malaysia (kod penerbangan AK) yang ditempah antara 30 November 2020 hingga 13 Disember 2020 untuk tempoh perjalanan antara 7 Disember 2020 hingga 31 Mac 2021.

Maklumat penebusan penuhterdapat di airasia.com, untuk terma dan syarat penuh, klik disini.

AirAsia Malaysia juga memperluaskan jaringan domestiknya dengan lapan laluan baharu untuk perjalanan penting dan akan datang. 

Laluan baharu tersebut akan menghubungkan Langkawi – Ipoh, Langkawi – Kota Bharu, Johor Bahru – Bintulu, Johor Bahru – Kota Bharu, Pulau Pinang – Sibu, Pulau Pinang – Kota Bharu dan Kuching – Langkawi. Setiap laluan akan beroperasi dengan tiga penerbangan mingguan yang akan bermula pada Disember 2020, sementara penerbangan antara Kota Kinabalu dan Kuala Terengganu dijadualkan bermula pada Februari 2021.

Jadual penerbangan laluan domestik baru

MALINDO AIR

Syarikat penerbangan Malindo Air melancarkan kempen “Jom Cuti-Cuti” dengan tawaran baucer diskaun RM50 kepada 6,000 rakyat Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri berkata,

“Kempen yang ditawarkan bagi perjalanan domestik ini adalah untuk menyokong Pelan Pemulihan Pelancongan yang digerakkan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan bagi menghidupkan ekonomi negara.”

“Inisiatif MOTAC adalah sangat tepat pada masanya. Sementara menunggu sempadan antarabangsa dibuka semula, harapan utama kami dalam kempen ini adalah agar orang ramai dapat memulakan kembali perjalanan dengan selamat walaupun di dalam negeri.”

E-baucer diskaun RM50 adalah seperti berikut :-

Tempoh pendaftaran baucer : 25 November 2020 hingga 15 Disember 2020
Tempoh perjalanan sah : 25 November sehingga 31 Mac 2021
Penebusan baucer : Boleh dibuat melalui www.malindoair.com dalam masa 14 hari darit arikh pengeluaran baucer
Kelayakan : Rakyat Malaysia yang mempunyai kad pengenalan sah. Satu baucer bagi setiap kad pengenalan.

Maklumat penebusan penuh terdapat di malindoair.com, untuk terma dan syarat penuh, klik disini.

Sumber : Airasia | Malaysia Airlines | Malindoair

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *