Langkawi Geopark : Dayang Bunting Marble Geoforest Park

Artikel ini adalah sambungan kepada siri Langkawi UNESCO Global Geopark dan kali ini adalah mengenai tempat-tempat menaarik yang berada di sekitar Dayang Bunting Marble Geoforest Park

Terletak di Pulau Dayang Bunting, Dayang Bunting Marble Geoforest Park seluas 4,354 hektar adalah rumah bagi Tasik Dayang Bunting. Dinamakan kerana keserupaan bukit-bukit di sekelilingnya dengan wanita hamil yang berbaring, tasik ini terkenal dengan sifat-sifat yang dikhabarkan meningkatkan kesuburan.

Kebanyakan lawatan Island-Hopping termasuk lawatan ke Pulau Dayang Bunting dan Tasik Dayang Bunting; lawatan bot dan juga lawatan jet ski. Selepas turun di pintu masuk taman, pengunjung boleh menikmati hutan yang luas melalui laluan pejalan kaki berbatu, yang menuju ke tasik. Sebuah tangga bersusun tangan yang agak curam berakhir di pinggir tasik ajaib itu.

Jadi, apakah maksudnya tentang perairan yang meningkatkan kesuburan, anda bertanya? Nah, satu versi adalah tentang seorang puteri kayangan yang diperdaya untuk mengahwini seorang penduduk bumi yang ditemuinya di tasik. Pada masa itu hutan itu begitu tebal sehinggakan hanya sedikit penduduk tempatan yang pernah ke sana, justeru mana-mana lelaki yang tiba-tiba muncul pastinya akan menjadi tangkapan istimewa bagi seorang puteri kayangan yang kesepian. Kanak-kanak itu, yang dilahirkan dari kesatuan mereka, malangnya meninggal dunia dan puteri mengebumikan bayi itu di dalam air tasik. Dia kemudian memberkati air itu. Dan menurut legenda, mana-mana wanita mandul yang minum dari tasik akan hamil.

Sebahagian, tetapi tidak semua, Pulau Tuba yang bersebelahan secara rasmi dimasukkan ke dalam Dayang Bunting Marble Geoforest Park yang sering membantu menjadikan kedua-dua pulau itu disalah anggap sebagai satu. Tetapi sebagai tambahan kepada suasana Pulau Tuba yang menawan, pulau unik ini juga menempatkan Gua Wang Buluh yang dipenuhi dengan koleksi stalaktit dan stalagmit yang berkilauan. Bintang pertunjukan gua ini ialah stalagmit ajaib yang dikenali sebagai Guan Yin, kerana persamaannya yang luar biasa dengan Dewi Belas Kasihan.

Geosites terkenal lain di kawasan itu; Gua Kelawar, Gua Pasir Daging, Pulau Dua, Pulau Jong, Pulau Lima, Pulau Ular, Pulau Singa Kechil

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *