12 Pantai Paling Cantik dan Popular di Malaysia!

Malaysia, bumi yang rakyatnya peramah dan dikurniakan dengan keajaiban alam semulajadi, mengalu-alukan kunjungan pelancong tempatan dan luar negara. Bersempadan dengan Thailand di utara dan Singapura di selatan, Malaysia juga membujur ke seberang deretan utara di bahagian Borneo untuk membentuk negeri Sabah dan Sarawak.

Dengan garis pantai sepanjang 48,000km, Malaysia sememangnya mempunyai pantai-pantai dan pulau-pulau tercantik di Asia. Lautan yang mengelilingi Malaysia adalah Selat Melaka di bahagian barat, Laut Cina Selatan di bahagian timur dan Laut Andaman di bahagian utara-barat.

Baiklah, artikel kali ini adalah mengenai 12 Pantai Paling Cantik dan popular di Malaysia. Adakah pantai kesukaaan anda tersenarai dalam senarai ini? Adakah anda pernah ke pantai-pantai ini? Selamat membaca ya!

12 Pantai Paling Cantik dan Popular di Malaysia!

Pulau Perhentian, Terengganu

VIA CRAZY TOURIST

Pulau Perhentian ialah satu gugusan pulau yang terletak sekitar 10 batu nautika (19 km) dari pantai dalam timur laut negeri Terengganu, Malaysia, sekitar 40 batu (64 km) selatan dari sempadan Thailand. Dua pulau utama ialah Perhentian Besar dan Perhentian Kecil.

Pulau ini pada awalnya tidak mempunyai nama yang khusus. Ia dijadikan tempat persinggahan bagi kapal-kapal dagang yang berulang alik dari China ke Asia Tenggara seperti Singapura, Jawa dan beberapa tempat di Semenanjung Tanah Melayu. Di pulau ini juga dijadikan tempat persinggahan kapal-kapal garam dari Singgora (Selatan Thai), untuk menghantar garam ke Kuala Terengganu.

Oleh kerana pulau ini sering dijadikan tempat persinggahan bagi kapal-kapal yang dalam pelayaran, ia telah dinamakan sebagai Pulau Perhentian. Iaitu pulau tempat kapal-kapal singgah atau berhenti seketika sebelum meneruskan pelayaran.

Sehingga sekarang pulau ini masih lagi dijadikan tempat berlindung bagi kapal-kapal dari angin kencang dan ombak besar. Antara pantai yang cantik di Pulau Perhentian adalah Pantai Panjang, Teluk Dalam, Teluk Keke dan Pantai Romantik.

Pulau Gaya, Sabah

VIA CAROL JAMES

Pulau Gaya terletak kira-kira 10 minit menaiki bot dari Kota Kinabalu, Sabah. Pulau ini menduduki kawasan seluas 15 km² (3,700 ekar) dengan ketinggian 300 meter. Beberapa hutan tumbuh di sepanjang tulang belakang Pulau Gaya. Pulau Gaya adalah pulau terbesar di Taman Negara Tunku Abdul Rahman, dan dilitupi dengan hutan tropika.

Pulau-pulau yang terdapat di dalam Taman Negara Tunku Abdul Rahman adalah Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik dan Pulau Sulug. Separuh daripada pulau ini dilindungi daripada aktiviti nelayan, pembalakan haram, carigali petroleum dan pelbagai sumber pencemaran.

Pulau ini cukup strategik kerana berdekatan ibu negeri Sabah iaitu Kota Kinabalu. Terdapat pelbagai tempat tempat untuk melancong yang menarik di pulau tersebut.

Batu Ferringhi, Pulau Pinang

VIA EXPATGO

Salah satu destinasi paling popular di Pulau Pinang (sebenarnya, ia adalah destinasi kedua paling popular selepas Georgetown), Batu Ferringhi terdiri daripada pantai berpasir putih lembut di sepanjang jalan berliku bernama Jalan Batu Ferringhi, dipenuhi dengan banyak tempat penginapan dan makan pilihan.

Pasar malamnya cukup menarik, sementara perairannya merupakan tempat yang terkenal untuk pelbagai aktiviti sukan air seperti jet-ski, parasailing dan luncur angin.

Jika anda bercuti ke Batu Ferringhi, tarikan utama adalah pada sukan-sukan air yang membuatkan anda tidak sabar untuk mencuba. Kawasan pantai di Batu Ferringhi adalah sangat panjang dan mempunyai beberapa zon dan setiap zon dikendalikan oleh operator sukan air yang berbeza.

Waktu operasi untuk semua aktiviti sukan air ini bermula seawal 7.00 pagi sehingga ke 7 malam setiap hari bergantung pada keadaan cuaca.

Pulau Rawa, Mersing, Johor

VIA CLARINTA TRAVELS

Pulau Rawa merupakan salah satu dari gugusan pulau yang indah di Laut China Selatan di pesisiran laut Johor, Malaysia. Pulau Rawa yang bersaiz kecil terletak kira-kira 16 kilometer diluar pesisiran laut Johor dan ia terletak berhampiran dengan beberapa pulau lain iaitu Pulau Besar, Pulau Sibu dan Pulau Tinggi.

Pulau Rawa mempunyai pantai berpasir putih yang bersih. Air yang jernih mengelilingi kesemua pantai di pulau-pulau tersebut. Ini antara lain disebabkan ia menghadap kelaut lepas, menjadikan pantainya dilanda ombak yang menarik lumpur dari pasir pantainya.

Pulau Rawa yang dimiliki oleh keluarga Sultan Johor ini mempunyai dua buah resort peranginan yang mampu menyediakan fasiliti penginapan kepada pengunjung iaitu Rawa Island Resort dan resort yang lebih kecil Alang’s Rawa.

Pengunjung yang mahu menuju ke Pulau Rawa haruslah menaiki perkhidmatan bot laju dari jeti Mersing sebelum sampai ke pulau.

Pulau Langkawi, Kedah

VIA BOON LOW

Langkawi merupakan salah satu daripada daerah dalam negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Pulau ini diberi status bebas cukai pada tahun 1987. Kini, pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan lagenda masa silam ini telah menampilkan diri sebagai salah satu daripada destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia.

Antara pantai-pantai yang cantik di pulau Langkawi adalah pantai Cenang, pantai Tanjung Rhu, pantai Pasir Hitam, pantai Teluk Yu, pantai Kok, pantai Datai, dan juga pantai Tengah.

BACA : 15 Hotel Penginapan Terbaik di Langkawi, Permata Kedah

Pulau Tioman, Pahang

VIA TRIPSAVVY

Pulau Tioman adalah mukim dan sebuah pulau di Daerah Rompin, Pahang, Malaysia. Ia terletak 32 kilometer (20 batu) daripada pantai timur negeri ini, dan panjangnya sekitar 39 kilometer (24 batu) dan lebar 12 kilometer (7.5 batu). Ia mempunyai tujuh kampung, yang terbesar dan paling ramai adalah Kampung Tekek di pantai barat tengah.

Pulau berhutan padat ini jarang dihuni, dan dikelilingi oleh banyak terumbu karang, menjadikannya tempat selam skuba, snorkeling, dan tempat selancar yang popular. Terdapat banyak resort dan chalet untuk pelancong di seluruh pulau, yang memiliki status bebas cukai.

Pada tahun 1970-an, TIME Magazine memilih Tioman sebagai salah satu pulau terindah di dunia. Pulau ini adalah sebahagian dari wilayah Pahang, walaupun secara geografinya lebih dekat ke daratan Johor daripada ke daratan Pahang, dan diakses melalui perkhidmatan feri dari bandar Mersing.

Bachok, Kelantan

VIA PANTAI BACHOK

Bandar Bachok terletak di sebelah barat daya, lebih kurang 35 kilometer dari Kota Bharu. Ia terkenal sebagai sebuah perkampungan nelayan. Menurut penduduk setempat, nama Bachok berasal daripada dua perkataan Siam ban and chak.

Ban bermaksud kampung dan chak bermaksud Nipah yang pada asalnya merujuk kepada Kampung Nipah, satu perkampungan yang lebih padat penduduknya yang terletak di selatan bandar Bachok sekarang. Bandar Bachok pada masa dahulu mungkin merupakan sebahagian daripada Kampung Nipah.

Terdapat beberapa pantai yang cantik di sini iaitu Pantai Irama, Pantai Melawi dan Pantai Kemayang. Pantainya yang berpasir dan landai sesuai untuk aktiviti berkelah, riadah ,mandi laut, sukan air dan memancing.

BACA : 10 Sebab Anda Perlu Ke Bandar Kota Bharu

Tanjung Bungah, Pulau Pinang

VIA CULTURE TRIP

Tanjung Bungah (juga dieja sebagai Tanjong Bungah) adalah pinggir bandar George Town di Pulau Pinang, Malaysia. Ia terletak di sepanjang pantai utara Pulau Penang antara Batu Ferringhi dan Tanjung Tokong, dan kira-kira 6.5 km (4.0 mi) barat laut dari pusat bandar. Tanjung Bungah terkenal sebagai destinasi pantai, dengan beberapa hotel dan resort terletak di pantai. Pembandaran selama bertahun-tahun juga menyebabkan pertambahan penduduk di Tanjung Bungah.

Di samping itu, pinggir bandar adalah rumah bagi populasi ekspatriat yang signifikan; orang asing merangkumi 5.7% penduduk Tanjung Bungah pada tahun 2010. Sebilangan anggota tentera Tentera Udara Diraja Australia pernah tinggal di sini semasa ditempatkan di Pulau Pinang pada tahun 1960-an dan 70-an.

Kerana lokasinya di sepanjang pantai utara Pulau Penang, Tanjung Bungah dilanda tsunami Samudera Hindia 2004.

BACA : 10 Hotel Penginapan Bajet Bawah RM250 di Georgetown, Penang.

Pulau Redang, Terengganu

VIA BOOKING.COM

Pulau Redang merupakan pulau di Kuala Nerus, Terengganu, Malaysia. Ia merupakan pusat peranginan yang terkenal dan cukup relaks di Malaysia dengan pasir putihnya, terletak di perairan Laut China Selatan dan merupakan salah satu daripada sembilan buah pulau yang membentuk taman laut Kepulauan Redang, serta tapak pemuliharaan penyu yang penting.

Perairan di sekeliling Pulau Redang juga mengandungi dua buah bangkai kapal yang bersejarah, iaitu H.M.S Putera Wales dan H.M.S Repulse yang telah ditenggelamkan di sini pada permulaan Perang Dunia II dan mewujudkan suasana bagi pendudukan Jepun di Tanah Melayu.

Pulau-pulau lain yang berhampiran termasuk Pulau Lang Tengah, Pulau Perhentian Besar, Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Bidong, juga terletak di sempadan Terengganu, dan Kelantan. Pulau ini kini merupakan sebuah pulau peranginan yang amat popular di kalangan rakyat Malaysia, dengan kebanyakan mereka yang datang melalui pelbagai pakej pelancongan.

Salah satu pantai yang paling cantik di pulau ini ialah Pasir Panjang. Pasirnya putih dan airnya jernih, dengan batu karang dan ikan terdapat hanya beberapa meter dari tepi pantai.

Semporna, Sabah

VIA SEMPORNA BEACH

Terletak di pantai tenggara Sabah di Malaysia, Semporna adalah kesempurnaan dalam bentuk koleksi pulau-pulau yang indah, seperti namanya yang bermaksud “sempurna” dalam bahasa Melayu. Dikurniakan dengan perairan yang indah, pantai berpasir, dan beberapa tempat menyelam yang paling indah di dunia, Semporna boleh dikatakan sama cantiknya dengan The Maldives.

Cuaca dan suhu di Semporna berbeza sepanjang tahun. Kawasan ini umumnya panas dan cerah, dengan bulan-bulan terpanas pada bulan April, Mei, dan Jun. November hingga Januari biasanya merupakan bulan yang paling sibuk di pulau ini. Walaupun cuaca panas, Semporna kadang-kadang juga akan hujan, jadi pastikan anda memerhatikan ramalan cuaca dan kemas!

Berapa pun bajet anda, terdapat banyak pilihan penginapan untuk anda di Semporna! Dari penginapan yang bajet hingga chalet mewah yang dibina di atas tiang di atas perairan yang bersih , anda pastinya akan menjumpai lokasi penginapan yang indah.

Ramai pelancong lebih suka menetap di Bandar Semporna dan merancang aktiviti harian mereka dari sana, tetapi anda juga boleh memilih untuk tinggal di salah satu resort peribadi eksklusif yang terletak di pulau-pulau terpencil di kawasan ini.

Port Dickson, Negeri Sembilan

VIA PORT DICKSON

Port Dickson ialah sebuah bandar pantai peranginan yang terkenal terletak di daerah Port Dickson, Negeri Sembilan. Port Dickson terletak di tepi pinggir laut, berperanan sebagai pelabuhan untuk import dan eksport minyak, bijih timah, arang dan lain-lain keperluan.

Ia merupakan kawasan yang kedua terkecil di Negeri Sembilan. Port Dickson menawarkan pantai yang tidak terlalu jauh dari pusat bandarnya untuk penduduk tempatannya berehat.

Port Dickson juga merupakan tempat untuk berkelah, berenang dan sebagainya. Tidak jauh dari Port Dickson juga terdapat pantai seperti Teluk Kemang, Blue Lagoon dan Cape Rachado.

Port Dickson terkenal kerana adanya pantai yang panjang dan indah dari Janakuasa Elektrik Tuanku Jaafar hingga ke Pasir Panjang. Pantai Teluk Kemang yang cantik ialah di Batu 8 dan Batu 7.

Pantainya landai, bersih, pasir putih halus dan dilengkapi dengan kedai makanan, bilik mandi dan tandas serta pondok-pondok rehat.

BACA : Ingin Bercuti di Port Dickson? Ini 10 Lokasi Penginapan Terbaik di Port Dickson

Pulau Pangkor, Perak

VIA PANGKOR ISLAND

Pulau Pangkor merupakan pulau ketiga terbesar terletak di negeri Perak, Malaysia di perairan Selat Melaka. Luasnya cuma 2,200 hektar dan penduduknya berjumlah kira-kira 25,000 orang. Pulau Pangkor merupakan salah satu destinasi pelancongan utama di Malaysia.

Pulau Pangkor merupakan sebuah pulau tropika dan memiliki beberapa tempat tarikan pelancong yang menarik. Antara tempat yang menjadi tumpuan pelancong ialah Kubu Belanda, Tokong Fu Ling Kong, Kota Belanda, Batu Bersurat, Pantai Puteri Dewi, Pantai Pasir Bogak, dan juga Teluk Nipah.

Pulau Pangkor boleh dijelajahi dengan berjalan kaki atau menggunakan kenderaan darat dan laut. Sekelilingnya sesuai untuk aktiviti laut seperti berenang, snorkeling, berkayak, dan memancing.

Pangkor Laut Resort yang dimiliki oleh YTL Hotels di sebelah barat Pantai Pasir Bogak ialah sebuah tempat peranginan persendirian mewah yang bertaraf antarabangsa.

BACA : Lokasi Penginapan Terbaik di Pulau Pangkor

AKHIR KATA

Betul kan, Malaysia sememangnya kaya dengan pantai yang indah, laut yang cantik dan banyak lokasi perairan yang menjadi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara.

Marilah kita menjaga pantai-pantai yang ada dengan sentiasa memastikan kebersihan dijaga, alam semulajadi tidak dirosakkan dan sama-sama kita dapat menjadikan pantai di Malaysia pntai yang tercantik di dunia. Sekian.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *